Lika gillar lika psykiska sjukdomar

En stor svensk studie visar att personer med liknande psykiska diagnoser dras till varandra.


Det är vanligt att människor väljer partner som liknar dem i något avseende som utbildning eller inkomst men även fysiska attribut som längd, vikt eller personlighet. Nu visar en svensk studie att personer med någon form av psykisk ohälsa sannolikt blir tillsammans med någon med liknande diagnos.

Ett par i solenMed hjälp av nationella databaser identifierade forskarna över 700 000 individer som fick en diagnos som schizofreni, bipolär sjukdom, autism, anorexia eller depression mellan åren 1973 och 2009. De kunde även se vem deras partner var genom register över giftermål eller barnafödsel. Jämfört med personer utan någon psykisk diagnos var det två till tre gånger mer sannolikt att en person som led av psykisk ohälsa blev tillsammans med någon med en liknande diagnos. Till exempel var det mer sannolikt att en person med schizofreni blev tillsammans med någon som led av depression men ännu mer sannolikt att deras partner också led av schizofreni.

Studien kan ge svar på två viktiga frågor som länge varit obesvarade inom forskningen på psykiska sjukdomar. Nämligen varför psykiska sjukdomar är så ärftliga och varför det är vanligt att en person drabbas av flera ärftliga, psykiska sjukdomar samtidigt.